Nog enkele dagen, dan is het Pasen. Normaal gesproken is dit voor de meeste gemeenten een dag waarin er flink wordt uitgepakt. We vieren dat onze Heer is opgestaan, met jubelende zang en vele instrumenten. En enkele dagen daarvoor herdenken (vieren) we meer ingetogen de dood van onze Koning.

Door de maatregelen van de overheid is het herdenken en vieren in een volle kerk nu geen optie. We zullen Goede Vrijdag en Pasen anders moeten vieren. Niet jubelend en massaal. Integendeel. Of toch niet?

Dit doet mij denken aan de berijmde woorden van Psalm 65. De stilte zingt U toe, o Here. Of, in te vertaling van Ida Gerhardt: U gewijd zij stilte en lofzang.

Stel dat we als kerken deze gelegenheid gebruiken om in de vele 10.000-en dependences (onze woningen) een stille blijk van onze vreugde te geven door het hijsen van een witte vlag. Ik heb er onlangs één gekocht. Aanvankelijk om met Pasen op te hangen. Bij nader inzien, krijgt hij ook op Goede Vrijdag een plaats aan onze woning. Als stille lofzang en echo van de woorden van mijn Heiland: Het is volbracht!

Voor de goede orde: dit is niet mijn idee. Ik sluit hier slechts bij aan. Zie o.a.

Doe mee en vlag een witte vlag. Gebruik een laken als je geen vlag meer kunt kopen. Laat zien dat we iets te vieren hebben.