Elke kerk heeft een diaconie. In elke plaats met meerdere kerken zijn dus meerdere diaconieën actief. In een grote plaats als Apeldoorn zijn tientallen kerken en diaconieën. Die diaconieën liepen elkaar soms danig in de weg. Dat werd pijnlijk duidelijk toen er concrete nood was. Een aantal jaar geleden nam Pieter de Weerdt uit Apeldoorn daarom het initiatief tot meer lokale samenwerking.

Pieter de Weerdt: ‘Dat willen we niet’

In het diaconale netwerk “Omzien Naar Elkaar” werken inmiddels meer dan 20 kerken in Apeldoorn samen. De kracht van ONE-Apeldoorn is dat ze met elkaar het hele ‘sociale domein’ overzien, maar dat niet elke diaconie overal bij betrokken is. ‘Wat de kerken willen, dat doen we’, zegt Pieter. Daarbij zoeken ze aansluiting bij initiatieven die er al zijn.

Wat voor moois dan kan gebeuren wordt onder andere zichtbaar in het project Vakantiegeld Samen Delen.

Gertrudeke van der Maas: ‘Het is meer dan geld’

Negen jaar geleden begon dit op initiatief van ds. Gertrudeke van der Maas. In het afgelopen jaar is ruim € 125.000,= opgehaald in meer dan 20 kerken en verdeeld onder bijna 700 huishoudens.

In de 15e aflevering “Waarom zou je alles doen?” van de podcast DitDoetGod! vertelt Pieter de Weerd hoe One-Apeldoorn is ontstaan en wat hem daarin zo motiveert. Je hoort ook ds. Gertrudeke van der Maas die negen jaar geleden startte met een idee waar in 2020 ruim 700 gezinnen in en om Apeldoorn bij betrokken zijn.

#15 Waarom zou je alles doen

Luister naar het verhaal van Pieter en Gertrudeke:

De muziek in deze aflevering van Buddy Green, The Isaacs en Gordon Mote.