Menu

“Kerk-zijn, kan het ook anders?” Die vraag stelt Jos Douma in 2016 zijn boek Verlangen naar het goede leven. Hij kon toen niet vermoeden dat deze vraag inmiddels met “ja” is beantwoord. Het kerkelijke leven is drastisch veranderd, sinds de maatregelen die de overheid half maart 2020 nam.

In de podcast Dit doet God! ben ik in gesprek met Jos Douma. Hij is gemeentepredikant is van de Plantagekerk in Zwolle, docent (in Leuven en Kampen), spreker en cursusleider. In drie afleveringen spreek ik met Jos over zijn leven en werk.

#1 Geroepen naar de stilte

Dat hij predikant zou worden lag niet helemaal voor de hand. Het had zijn interesse niet. Wat hij wel wilde, wist hij niet toen hij zijn VWO examen haalde. Het werd HEAO, vooral omdat het zo’n brede opleiding was. Veel vreugde gaf dit echter hem niet. In de nacht van van 29 op 30 december 1986 besloot hij roer om te gooien. Tijdens de afwas zei hij tegen zijn vriend dat hij het zwarte pak ging passen.

In zijn tijd was Jos een atypische vrijgemaakte jongen. ‘Ik zou het nu bevindelijk noemen’, zegt hij in het gesprek. Tijdens zijn studie ging hij ‘meditatief bijbellezen’ en ontdekte hij de waarde van de stilte.

De muziek in deze aflevering is van Steven Curtis Chapman – Be still and know.

Andere afleveringen van het gesprek met Jos Douma

aflevering 2 – De stilte leren
aflevering 3 – Nieuwe wegen (linkt werkt vanaf 20 juli 2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kerkenraden Steunpunt is

Klaas Quist

Teamleden van Kerkenraden Steunpunt