Een bevriende ondernemer – hij zit in de kledingbranche – zegt altijd: ‘De trend is your friend.’ Deze wijsheid is breed toepasbaar en dus ook in de kerk.

Begin dit jaar, 25 januari 2020, werd door verschillende organisaties de conferentie “Kerk zijn op de rand” georganiseerd. Een van de vragen die centraal die daar werd besproken is nog steeds actueel. Hoe deel je geloof, hoop en liefde?

Stadspredikant en pionier Tim Vreugdenhil zette drie trends uiteen, waar wij met elkaar rekening mee moeten houden.

Trend 1: nieuwe vormen van collectiviteit

‘Wanneer er komt een golf over je heen komt, kun je vier dingen doen’, zegt Vreugdenhil. (1) hard wegrennen, (2) je vastgrijpen, (3) je laten meesleuren of (4) mee surfen op de golf. Hij had ongetwijfeld geen enkel idee hoe actueel die observatie zou zijn toen hij ze uitsprak. We moeten op zoek naar nieuwe vormen van collectiviteit. ‘Dat vraagt lef en discipline’. Hij doet vier aanbevelingen:

#1 vertel verhalen
#2 wees eerlijk
#3 durf trots te zijn
#4 zie elk mens als een broeder/zuster

Trend 2: individualiteit wordt belangrijker

De behoefte aan authenticiteit neemt toe, naast dat nieuwe vormen van collectiviteit nodig zijn. Het individu en daarbij behorende diversiteit blijft groeien. Vreugdenhil doet hierbij drie aanbevelingen:

#1 leer luisteren en personaliseer de boodschap van het Evangelie
#2 leef het Evangelie
#3 rehab (herstel) mijn leven

Trend 3: zoek naar het hogere doel

‘Alles en iedereen is hardop aan het denken over de vraag naar de zin van het leven’, zegt Vreugdenhil. Zijn advies is te surfen op deze golf vanuit:

#denken: ga met elkaar het gesprek aan over grote levensvragen als ‘wat is de zin van het leven?

#doen: spreek als kerken met vertegenwoordigers uit de samenleving (politie, overheid, bedrijfsleven, scholen, etc.) over wat zij ‘zien of ervaren’.